Wat is Aikido?

Aikido is een vechtkunst die zowel traditioneel als zeer effectief is. In Aikido speelt kracht geen rol. In plaats daarvan leer je hoe je de energie van de aanval kunt sturen en daarmee tegen de aanvaller kunt gebruiken – hoe harder de aanval, des te minder inspanning voor de verdediging nodig is. 

Aikido is een echte verdedigingskunst. Er zijn geen aanvallende openingen: Aikido is effectief doordat de aanvalsrichting en -intentie van de tegenstander worden gebruikt. Je hebt weinig kracht nodig voor Aikido, doordat je één wordt met de energie van de aanvaller, diens kracht een andere kant op stuurt en uit balans brengt, en uiteindelijk klem- en worptechnieken toepast. Daardoor kan iedereen Aikido beoefenen, man en vrouw, jong en oud.

De oorsprong ligt in de vaardigheden die de historische samoerais op het slagveld ontwikkelden, waar wapens en meerdere tegenstanders de norm waren en waar de regels van een wedstrijd geen betekenis hadden: het was een strijd op leven en dood. Aikido heeft zich inmiddels ontwikkeld naar een minder vernietigende maar nog net zo doetreffende kunst. Hoewel het zijn wortels heeft in het gevecht, ligt bij Aikido in gelijke mate de nadruk op de ontwikkeling van een vreedzaam karakter. Doordat het zo effectief is, gebruiken veel wetshandhavers en militaire organisaties Aikido technieken om iemand in bedwang te houden zonder risico op verwondingen.

Ueshiba Sensei die de hemel beroert en naar beneden brengt

Als deshi (Aikido student) leer je door regelmatige training het belang van ontspanning in situaties van stress en bedreiging. Van tijd tot tijd kun je de enorme macht ervaren waarover je als mens kunt beschikken wanneer lichaam, geest en gevoel op een volledig geïntegreerde manier functioneren. Je lichaam wordt soepeler, je lichaamshouding verbetert en je algehele gezondheid neemt toe. Training zorgt ook voor een versterking van je zelfrespect en zelfvertrouwen, waardoor je minder snel de emotionele prikkelingen zult ervaren die een mogelijk conflict veroorzaakt.

Beginners en gevorderden trainen samen.
Ervaring met een andere vechtkunst is niet nodig.