Alec Corper Sensei

Hoofdinstructeur Itten Suginami

Alec Corper Sensei is de sensei van Marcel en Hilje. Alec geeft geen jeugdles. Met advies en visie begeleid hij jeugdtrainers Marcel & Hilje. Wellicht komt hij eens bij een examen of een les kijken hoe het gaat bij de jeugd.

Alec heeft meer dan 40 jaar ervaring in zowel Japanse als Chinese, interne als externe vechtkunsten. Zijn training en zijn manier van lesgeven zijn uniek, omdat hij steeds bezig blijft om de principes van de martial training bloot te leggen – om de bron van de vechtkunst te ontdekken van waaruit de wonderbaarlijke kracht van lichaam en geest voortkomt, deze verder te onderzoeken en erin les te geven.

Alec (1952) begon met vechtkunst toen hij 16 jaar oud was. Hij deed twee jaar aan Kuikishinkai en Shotokan Karate. Op zijn achttiende begon hij met Wu Shu (Chuen Shu Kwan, de Vijf Dieren) en hij behaalde daarin een graad vergelijkbaar met Shodan en de bevoegdheid om les te geven. Naast dit traditionele Chinese boksen gaf hij ook cursussen in zelfverdediging voor vrouwen.

Op zijn zesentwintigste liet hij Engeland achter zich, richtte zich een aantal jaren op werk en gezin en hield daardoor weinig tijd over om te trainen. Toen hij zesendertig was, hervatte hij zijn studie in de vechtkunst met Ba Gua en Tai Chi. Op zijn achtendertigste begon hij met Aikikai Aikido, waarin hij is gegradueerd tot Godan (5e Dan) door de Aikikai SoHombu.

Alec is de oprichter en hoofdinstructeur van Itten Suginami Dojo. Hij heeft zijn training gewijd aan het inzicht dat Aikido een complete vechtkunst is, in de zin dat de grondbeginselen van alle vechtkunsten erin liggen opgeslagen. Gestimuleerd door wijlen Kato Shihan en door zijn eigen ontdekkingen heeft Alec Aikido systematisch ontdaan van veel algemeen heersende opvattingen. Op deze manier wil hij elke student die oprecht op zoek is de gelegenheid geven de waardevolle geheimen van Aikido voor zichzelf te ontdekken. De laatste 10 jaar was hij in de gelukkige omstandigheden om in verschillende vechtdisciplines te kunnen trainen, waaronder de ongewapende (‘lege hand’) en gewapende Filipijnse vechtkunst onder Datu Kelly Worden en I Liq Chuan onder GM Sam Chin. Tevens hebben zijn ervaringen met Dan Harden en Minoru Akuzawa, beiden vertegenwoordigers van moderne interne training, bijgedragen aan zijn grote waardering voor de betekenis van Aikido.

Itten betekent ‘één punt’ en verwijst naar het idee om lichamelijk en geestelijk gecentreerd te zijn, een proces waarin balans, stabiliteit en bewustzijn centraal staan. Itten Suginami is een school die, in navolging van O-Sensei (de grondlegger van Aikido) en Kato Shihan (één van de directe leerlingen van de grondlegger), in het bijzonder gewijd is aan het herontdekken van de prachtige maar ook ongrijpbare wortels van Aikido.

O-Sensei zei dat Aikido is als “staan op de zwevende brug tussen hemel en aarde” en dat “de ware overwinning de overwinning over jezelf” is. Weinig mensen realiseren zich dat deze ‘mooie uitspraken’ misschien ook wel de belangrijkste technische aanwijzingen zijn die de grondlegger ooit gegeven heeft.

Zie ook zijn blog, tekst is in het Engels beschikbaar.